Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Kommunikation med medföräldern

Det talas mycket om och finns mängder av material om kommunikation mellan föräldrar och barn, desto mindre om kommunikationen mellan separerade föräldrar. Om du har en medförälder som du inte lever tillsammans med kan den personen fortfarande vara en viktig källa till inspiration, motivation och support – och vice versa.

Det kan vara svårt att verkligen mötas och förstå varandra efter en separation. Konflikter, missförstånd och känslan av att vara ensam, även om ni fortfarande är två som delar på föräldraskapet, kan uppstå. En god kommunikation mellan föräldrar är viktig för alla, inklusive barnet, inte minst när föräldrarna är separerade.

Att jobba på kommunikationen är en del i att bygga trygghet för barnet och en fungerande föräldrarelation för er, vilket är viktigt för att få till en fungerande vardag. En kommunikation med medföräldern som inte fungerar ökar risken för att du som pappa ska drabbas av depression.

Vårdnadstvister 

Att ligga i vårdnadstvist med en medförälder kan vara oerhört slitsamt. Din motpart är någon som du tidigare kanske har haft en kärleksrelation med, du kan känna dig maktlös och misstänkliggjord och tanken på att få mindre tid till att umgås med ditt barn svåruthärdlig. Tveka inte att söka stöd och råd, både hos vänner, familj och hos professionella, som till exempel kommunens familjerådgivning.

Vi har samlat fler stödkontakter och –sidor som du kan vända dig till när du mår dåligt i en vårdnadstvist.

Tips!

Avsätt tid

Som separerad med delad vårdnad har du inte samma insyn i barnets liv som du haft tidigare. Det kan vara en sorg och en utmaning. Det kan vara bra att bestämma ett fast tillfälle när ni pratar om till exempel hur ni upplever familjelivet, vad som har hänt sedan sist, hur ni mår, vad ni önskar av varandra, vilka behov som blir undanträngda och vad ni egentligen menade när ni sa eller gjorde så där. Fem minuter är bättre än ingenting. Om det passar er och det känns som att det är till hjälp kan ni till och med komma överens om en dagordning för dessa möten. På så sätt kan ni undvika friktion och slippa diskutera vad ni faktiskt ska göra under mötena. Den kan se ut så här: Hur mår du? Hur mår barnet? Vad har varit svårt den senaste tiden? Vad har varit härligt? Vad behöver jag veta om vad som har hänt sedan sist? Finns det något jag ska vara särskilt uppmärksam på? Vad behöver du hjälp med av mig?

Sätt in på relationskontot

En vanlig metafor för att göra saker som är bra för både föräldrarelationen är att tänka sig att det är ett konto som man sätter in på. Kommunikationen är den kanske starkaste valutan. Att kommunicera om föräldraskapet kan ibland kännas som ett arbete, men det är ett viktigt sådant som kommer att hjälpa er nästa dag och nästa. Föräldraskap är något ni bygger tillsammans, för er egen och för barnets skull. Det slutar inte vara sant efter en separation.

Familjerådgivning

Alla kommuner ska erbjuda familjerådgivning. De kan hjälpa er när ni når en återvändsgränd i er kommunikation eller vill göra att en som fungerar hyfsat blir ännu bättre. Många erbjuder samtal online, om ni till exempel har svårt att ta er iväg på grund av livspusslet. Familjerådgivning kan också ges till separerade föräldrar och för att få hjälp i relationen mellan barn och förälder, vilket också kan behövas efter en separation. Det finns också privat rådgivning och många religiösa samfund som erbjuder liknande stöd. För hbtqi-pappor finns det också rådgivning hos RFSL.

Stöd via kommunen

Samarbete efter skilsmässa är en digital stödplattform för föräldrar. Ett drygt 30-tal kommuner har köpt in verktyget, i andra kommuner behöver den stödsökande betala själv. Här kan du hitta fler stödlinjer och -material som kan hjälpa dig med att få till en bra kommunikation med din medförälder.

Kommunikation med medföräldern

Pappagrupp för separerade

Prata med andra pappor som går igenom samma sak som du.

Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!