Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Att vara en närvarande pappa

Enligt State of the nordic fathers så vill över 90 procent av alla pappor i Sverige vara mycket involverade i sina barns liv redan från start. Tre fjärdedelar av både pappor och mammor tycker att föräldraledigheten ska delas lika. Samtidigt: frånvarande fäder hör vi talas om hela tiden. Det är ett vida omtalat, omskrivet och beforskat fenomen. Men vi tror att nästan alla pappor till en början har som mål att bli en närvarande förälder. Så vad betyder det att vara närvarande? Och hur lyckas vi vara det? 

Det finns olika former av närvaro, till exempel fysisk, mental och emotionell närvaro. Konkret betyder det att du är där för ditt barn när hen behöver det, intresserar dig för, kramar, tröstar, lyssnar på och respekterar ditt barn. Att du tar ditt barns känslor på allvar och tar hänsyn till dem samtidigt som du är öppen med dina egna känslor och kan vara sårbar inför ditt barn. 

Den traditionella papparollen innebar att man skulle vara en stark och tålig försörjare för och beskyddare av familjen. Det är normer som i allra högsta grad lever kvar, trots att de blivit mer ifrågasatta. Det, att de ifrågasätts, är nyttigt och bra. Framför allt för att barn behöver en förälder som är närvarande, som inte är tyst och stängd eller alltid upptagen av jobbet. Men också för att det leder till att pappor mår bättre och att familjeansvaret och -arbetet blir mer rättvist fördelat med medföräldern (i de fall det finns någon).

6 tips för att vara en närvarande pappa

Följande råd kan för somliga tyckas självklara. Men ibland behöver vi påminna oss själva om att det finns flera olika slags närvaro: fysisk, mental och emotionell.

  • 1
    Lägg undan mobilen
    Vi är många som är distraherade om vi har mobilen, även då den bara är inom räckhåll. För barnen kan den bli ett hot om att din uppmärksamhet rycks ifrån dem. Lägg bort den och visa tydligt att nu är det pappa-barn-tid.
  • 2
    Sätt upp fasta gränser mellan jobb och föräldratid
    Det är lätt att gränserna suddas ut av hemmajobbande, vabbande och vobbande (jobb och vabb i kombination). Om möjligt, beroende på vad du jobbar med, bestäm dig för att hålla arbetet inom arbetstiden. Förankra med din chef att du har behov av att vara otillgänglig under familjetiden.
  • 3
    Avsätt tid för lek och umgänge
    För att inte försumma tiden för lek eller annan samvaro kan du bestämma hur mycket tid du minst ska fokusera på ditt barn, obrutet och helt närvarande, varje dag. Då blir det också tydligt för ditt barn att du inte är på väg bort till någon hushållssyssla eller annat som kan stå i vägen.
  • 4
    Visa tydligt att du är intresserad
    Att möta barnet i dess egna intressen kan vara ett bra sätt att vara närvarande. Sätt dig in i funderingarna, kompiskretsen, böckerna, tv-serierna, filmerna, tv- eller datorspelen och annat som upptar ditt barns tid och tankeverksamhet. Förutom att det är en bra plats att fördjupa relationen på kommer du att kunna lära dig massor av nya saker!
  • 5
    Rannsaka dig själv
    Det är lätt att tro att man är mer närvarande än vad man faktiskt är. Kanske upplever ditt barn att du ”alltid” är på jobbet trots att du själv inte tycker det? Kanske är du där fysiskt men inte fullt ut lika mycket mentalt eller emotionellt?
  • 6
    Dela lika på barnsysslorna
    Relationer byggs också i de vardagliga rutinerna. När du byter blöja, klär på, matar, nattar, skjutsar till fotbollsträningen eller är på stan och köper kläder tillsammans. Förutom att det är rättvist att du tar lika mycket ansvar som din medförälder på olika områden får du och ditt barn mer kvalitetstid med varandra.