Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Bonusbarn och bonusfamilj  

Att vara bonuspappa och att leva i en bonusfamilj kan leda till utmaningar du tidigare kanske aldrig har funderat särskilt mycket över. Hur skiljer sig bonusförälderns roll från förälderns? Behöver man kvalificera sig som förälder? Vad har man rätt att bestämma eller säga till om? Hur hanterar man att bo med ett barn som är tveksam till om du alls är välkommen in i familjen?

Att föräldrar träffar nya partners efter en separation är i grunden något bra. Att det kan ta tid för ett barn att acceptera en ny vuxen i dess närhet ska inte stå i vägen för en relation mellan två vuxna som vill leva ihop, givetvis förutsatt att bonusföräldern behandlar barnen bra.

Tips

  • Realistiska förväntningar
    Barnet har för det mesta inte bett om att du som bonuspappa ska komma in i hens liv och har kanske inte behov av en ny, närstående vuxen. Det måste du respektera. Att du plötsligt är en del av familjen är i grunden för din och din partners skull. Ha med dig det och var följsam och inlyssnande.
  • Öppenhet
    Om du känner att ditt bonusbarn har svårt att acceptera din närvaro kan du fråga varför, men inte kräva ett svar. Du kan förklara att du inte vill byta ut någon, ta någon ifrån hen och att du inte kräver något av ditt bonusbarn, men att du gärna pratar vidare när och om hen vill.
  • Bonuspappa är inte samma sak som pappa
    Att du fullt ut ska ha en papparoll eller på något sätt ersätta den biologiska eller ursprungliga pappan är inte ett realistiskt mål och inget du har rätt till. Målet kan istället vara att bli något av en trygg och nära vuxenkompis. Den nya familjen behöver inte alls fungera som kärnfamiljen, om det har funnits en sådan, men kan fungera bra och vara en trygg och varm grupp ändå.

Att bli en bonusfamilj 

Du har redan barn och känner att tiden är mogen för att släppa in din nya partner i deras liv och hem. Det kan vara både läskigt och utmanande men kan precis som alla relationer som är i förändring leda till något som är bra för alla inblandade – så länge du och ni är beredda att arbeta för det.

Tips
  • 1
    Vänta
    Om du och/eller din nya partner har separerat nyligen kan det vara för tidigt att flytta ihop. En skilsmässa eller separation kan vara en svår upplevelse för barnet. Låt hen sörja klart.
  • 2
    Barnet går först
    Försäkra ditt barn om att din nya partner, barnets bonusförälder, inte är där för att byta ut någon. Att barnet precis som innan alltid, alltid är viktigast för dig. För så ska det vara, allt annat är ett svek.
  • 3
    Stabilitet
    Försök så långt som möjligt att behålla saker som är viktiga för barnet som de var innan. Ett eget rum kan, om det fortfarande är möjligt att behålla, vara en trygghet och något att hålla sig i för barnet i en tid av stor förändring. Låt barnet vara med och bestämma vad som ska vara som förut när ni flyttar ihop.
  • 4
    Härmas
    Bonusfamiljen är en ny grupp som kan skapa nya aktiviteter, vanor och traditioner ihop. Det är inte den gamla familjen i en ny form. Prata öppet om det. Det som har funnits mellan bara dig och barnet kan förstås finnas kvar, och det kan barnet behöva höra.
Läs mer