Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Ditt mående

Föräldraskapet kan vara helt underbart. I vissa perioder och stunder bara stämmer allt. Men precis som i livet i stort kan det inte alltid vara så. Vi är många som upplever föräldraskapet som särskilt utmanande i perioder och som då kan må dåligt, känna oss ledsna och nedstämda. Vissa utmaningar är vi rustade att själva ta oss an, andra blir för stora för att klara på egen hand.

Vanliga frågor
Om du mår dåligt hela tiden eller på ett sätt som handikappar dig i vardagen ska du söka vård. Om det är en lindrigare nedstämdhet kan nya vanor göra stor skillnad. Träning, fasta rutiner, mer och bättre sömn (om möjligt) och att bli bättre på att be om hjälp från familj och vänner kan hjälpa dig att komma upp till ytan igen. Via vår meny kan du hitta mer råd och stöd.
Att härbärgera dina känslor på ett ansvarsfullt sätt är en av dina största och viktigaste uppgifter som förälder. Men också bland de svåraste. Ilska kan uppstå när orken tar slut. Gör allt du kan för att få den återhämtning du behöver. Du kan läsa mer om sömn och sömnbrist här (LÄNK till Du som mår dåligt – Sömnbrist). Var uppmärksam på vilka situationer du brukar bli arg i och försök förbereda dig för dem. När du känner att du tappat fattningen – red ut. Prata med ditt barn efteråt, be om ursäkt, säg att du gjorde fel och förklara vad som hände. Som förälder får du aldrig använda våld mot ditt barn. Om du gör det eller känner att du är på väg att göra det måste du söka professionell hjälp – omedelbart!
Många föräldrar och pappor upplever ensamhet och isolation. Det finns inte lika mycket tid till umgänge utanför hemmet och det som förut var naturliga mötesplatser ryms inte i familjelivet. Att vara ensam kan bli en ovana. Tänk igenom vilka personer som har varit ett stöd tidigare i livet, innan föräldraskapet kom emellan. Det finns dessutom mängder av grupper, organisationer och forum på nätet där föräldrar hittar gemenskap. Sök reda på de som passar dig, var aktiv, ställ frågor och sök stöd. Det finns massor av fysiska mötesplatser för pappor och andra föräldrar. Det kan vara pappagrupper, som organisationen MÄN:s grupper för pappor och separerade pappor, öppna förskolor eller religiösa samfund. Du kan också hitta värdefulla relationer i ditt grannskap, på din lokala lekplats eller på skolgården bara du vågar ta steget. Föräldraskapet kan vara en stark gemenskap och plötsligt har du massor av saker att prata om med människor som du tidigare kanske hade lite gemensamt med.

Det tillhör livet att må dåligt ibland, men inte att må dåligt hela eller nästan hela tiden eller att må så dåligt att det hindrar dig från att ha en fungerande vardag. Mellan 10 och 15 procent av alla föräldrar blir deprimerade och då är det viktigt att söka stöd och hjälp. 

Som förälder, och särskilt som nybliven sådan, kan du uppleva starka förväntningar från både dig själv och omvärlden på hur det borde kännas. Kanske kände du inte den där himlastormande kärleken till ditt barn, kanske känns det inte som det bästa och största du har varit med om. I vissa fall kan ditt barn inte ens kännas som ditt eget.  

Att bli förälder är en väldigt laddad situation med starka förväntningar och ofta med bestämda uppfattningar om hur det ska eller borde vara. Det är med andra ord väldigt dåliga förutsättningar för att ostört känna efter och acceptera de känslor som kommer.  

Att dämpa och förebygga psykisk ohälsa
  • 1
    Sov
    Lättare sagt än gjort under småbarnsåren. Men det finns ett samband mellan nedstämdhet/depression och sömnbrist. Läs mer genom att klicka på rubriken!
  • 2
    Träna
    Studier visar att träning vid lindriga depressioner kan vara mer effektivt än läkemedel. Det kan kännas jobbigt, men tänk på att vad du vill eller känner för inte behöver vara samma sak som vad du behöver.
  • 3
    Rutiner
    För många föräldrar är fasta rutiner den bästa vännen. De kan bidra med en stabilitet i en i övrigt kaotisk och oförutsägbar vardag.
  • 4
    Ta hjälp/besök
    Det finns risk att bli isolerad som pappa när det finns mindre tid till att hålla igång relationer utanför hemmet. Bryt isolationen och hör av dig till någon du litar på. Bjud hem någon i din närhet och var öppen med hur du mår och vad du har för behov.
  • 5
    Ställ inte in allt
    När du mår dåligt kan det kännas som att du inte har lust att vara social. Försök att ta dig iväg och träffa folk ändå. Det kan vara dig till hjälp även när det känns som att det är jobbigt. Undvik att ställa in saker.

Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor om psykisk hälsa? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!