Pappor.se använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer

Skip to content

Sömnbrist 

Det kan vara mysigt att sova med sitt barn, att ligga nära, lukta i håret och vara en trygghet. När barnet blir äldre kan det bli en tid du saknar, så ta vara på tiden ni sover tillsammans. Även när barnet vaknar mitt i natten och behöver tröst kan ni få en fin stund tillsammans, även om det känns jobbigt ibland. Samtidigt kan ett barns sömnsvårigheter beröva dig som pappa från återhämtning som du verkligen behöver.

Mardrömmar, nattskräck, hunger, kolik… Det finns många anledningar till att barn sover dåligt, och de går förstås även ut över dig som pappa. Sömnbrist är värt att ta på allvar. Det påverkar hela livet och kroppen; relationer, arbete, psykisk hälsa, humör, sinnesstämning, minnet, immunförsvaret och andra kroppsliga funktioner.

Men exakt hur påverkar det dig? Och hur kan du hantera sömnbristen – även när det känns omöjligt att kliva upp på morgonen och sömnbristen är så svår att den gör dig yr och illamående?

  • Sök hjälp!
    Vi pappor är sämre på att söka hjälp från vården än vad mammor är. Kanske beror det på kvarlevor från en traditionell mansroll som säger oss att vi ska klara oss själva. Det kan också bero på att mer än en tredjedel av alla pappor känner sig osynliggjorda i mötet med vårdpersonal på mödrahälsovård, BB och barnhälsovård. Det visar en studie från Karolinska institutet. Fall inte i den här gamla mansfällan! Istället för att bita ihop tills det inte går längre, sök hjälp i god tid. Både för din egen och för ditt barns skull.
  • Kartlägg orsaker
    De flesta föräldrar upplever sömnproblem hos barn i perioder. Det kan vara en naturlig del av barnets utveckling. Men det kan också ha andra orsaker. Det kan vara en otrygg miljö med många bråk; en stor förändring som en skilsmässa, ett nytt syskon eller en flytt; nattskräck, mardrömmar eller jobbiga tankar om till exempel monster, spöken eller döden. Jobba på att sänka konfliktnivån hemma och ta professionell hjälp om ni behöver.
  • Lugnt och tryggt
    Gör nattningen till en lugn stund som skapar trygghet. Läs en lugn och skön godnattsaga som inte är för spännande. Berätta att du hela tiden finns i närheten och att barnet är på en trygg och mysig plats. Andra vanliga orsaker till sömnproblem är att barnet gnisslar tänder, får nya tänder eller har växtvärk. Då finns det tyvärr inte mycket att göra förutom att vänta ut problemen.
  • Sov när ditt barn sover
    Det här är ett råd som kan kännas så självklart att det blir provocerande. Men det kan faktiskt vara så att längtan efter fritid och lediga kvällar tar över på bekostnad av välbehövlig sömn. Ta höjd för många uppvaknanden och ta all sömn du kan få. Somnar ditt barn väldigt tidigt på kvällen? Försök att göra det du också, åtminstone några kvällar i veckan. Passa på att sova om ditt barn sover middag. Vanligtvis är sömnproblemen övergående och du kommer att få en del av din lediga tid tillbaka.
  • Våga göra förändringar
    Det är lätt att fastna i rutiner och inte ändra på något, för tänk om ditt barn sover ännu sämre! Det kan leda till att du hamnar i en ond cirkel; du och ditt barn sover dåligt för att du är rädd för att ditt barn ska sova dåligt. Är sovrummet för ljust eller för mörkt? Behöver ditt barn sova nära dig eller tvärtom, sova i ett eget rum för att inte bli stört? Fortsätter du att flaskmata trots att ditt barn är gammalt nog att inte äta på nätterna? Behöver barnet en snuttefilt, ett gosedjur eller något omslutande (till exempel en så kallad sovorm eller stor amningskudde)? Behövs det ett tyngdtäcke? Äter ditt barn för tidigt eller för sent inpå nattningen? Är det för varmt eller kallt i sovrummet? Det sistnämnda kan regleras med olika tjocka täcken, öppet eller stängt fönster (tänk på att barnsäkra ordentligt!), olika pyjamasar eller rumsvärme. Omställningen kan vara jobbig och ta tid, så ta hjälp om du har behov och möjlighet.
  • Sänk kroppens beredskap
    Ligger du på helspänn, alltid beredd på att rusa upp för att ditt barn kanske snart vaknar? Vaknar du av minsta lilla gnyende och rörelse i sängen? Som förälder kan det vara svårt att slappna av på natten. Sov med öronproppar med lagom ljuddämpning eller sov i ett separat rum. På så sätt kan du sova igenom de mindre ljuden men ändå höra när ditt barn behöver hjälp. Regelbunden fysisk träning kan också hjälpa kroppen att slappna av.
  • Skärmfritt
    Har du haft svårt att ta till dig av råden om att släcka mobilen när du går och lägger kan det vara dags att börja ta dem på allvar när du har blivit förälder. Särskilt under småbarnsåren kan det vara till stor hjälp att bestämma en tid när alla skärmar ska vara släckta för att du ska kunna komma ner i varv i god tid innan du ska sova.

Hittade du inte svar på din fråga eller vill du prata med andra pappor om sömnbrist? Gå till vårt pappaforum Pappa-till-pappa!